Kumquat

Beskrivning 

Det finns två olika sorter kumquats: en oval och en rund. Dessa små citrusfrukter har ungefär samma storlek som valnötter och de äts hela, med skal och kärnor. Skalet är kraftigt och orangefärgat.  Fruktköttet är gult, saftigt och uppdelat i fyra till fem klyftor som växer tätt ihop. 

Säsong   

Från maj till september importeras kumquat främst från Sydafrika. Från oktober till april kommer de främst från Spanien. 

Smak 
Smaken är uppfriskande, pikant och aromatisk. Sötman sitter i skalet och smaken från det besk-söta skalet och det syrliga fruktköttet blir en fin kombination i munnen.  

Användning 

Kumquats äts naturella och hela som snacks. De är mycket dekorativa och skurna skivor passar fint på desserterkakor eller i fruktsallad. Skivor av kumquats kan läggas i drinkar och man kan frysa dem och använda som istärningar. Frukten kan också kokas in hel i sockerlag eller syltas och användas som kryddigt tillbehör till kött.

Förvaring 

Frukterna förvaras bäst svalt, 10–15 grader. 

Kul fakta 

Kumquat kommer ursprungligen från Kina, där den fortfarande växer vild. Den har även odlats länge i Japan, Indien och i flera länder i Sydostasien. I mitten av 1800-talet kom växten till Europa och Nordamerika. Namnet kommer från kantonesiskans gām-gwāt som betyder gyllene apelsin.