Kumquat

Kumquat kommer ursprungligen från Kina, där den fortfarande växer vild. Härifrån har den spritts till Japan, men också till Medelhavsområdet och Brasilien.

Kumquat klassas som ett självständigt släkte. Det orangefärgade skalet är kraftigt och omger fruktköttet som innehåller en del kärnor. Fruktköttet är liksom hos övriga citrusfrukter uppdelat i klyftor.

Det finns två olika sorter kumquats: en oval och en rund. De är ofta av en valnöts storlek. Gult, saftigt, uppdelat i 4-5 klyftor, som är mycket svåra att sära, vilket inte är något problem eftersom man äter frukten hel. Kärnor förekommer ofta. Dessa kan också ätas.

Smaken är uppfriskande, pikant och aromatisk. Smaken från det besk-söta skalet och det syrliga fruktköttet ger en fin kombination.  

Kumquats äts naturella med skal som snacks och godis. De är mycket dekorativa och skurna i skivor passar kumquats bra som dekoration på desserter och kakor eller i fruktsallad. Skivor av kumquats kan läggas i drinkar och man kan frysa skivor och använda dem som istärningar. Kumquats kan kokas in hela i sockerlag eller syltas och användas som kryddigt tillbehör till kött.