Fingerlime

Beskrivning 

Frukterna är små och cylindriska, 4–8 centimeter långa och ibland något böjdaFingerlime finns i en mängd olika färger: gröna, gula, orange, röda, lila, svarta och bruna. Fruktköttet är ljust och i små bubblor som påminner om stora kaviarkorn.   

Säsong   

Frukten importeras från Australien och är i säsong från november till mars. 

Smak 

Smaken är frisk, lite parfymerad och påminner mycket om smaken hos den vanligaste limesorten 

Användning 

När man sätter tänderna i de runda juicekristallerna skapas en behaglig liten ”explosion” som ger en unik limesensation. Fingerlime är gott och effektfullt i sallader till skaldjur, pasta, curry, sushi, sashimi, desserter och cocktails. Man kan även göra marmelad och pickles av frukterna och skalet kan rivas eller torkas och användas som smaksättare.  

Förvaring 

Frukterna förvaras bäst svalt, 10–15 grader.  

Kul fakta 

Fingerlime kallas ibland ”gourmet bushfood och frukten började användas kommersiellAustralien i mitten av 1990-talet. Första produkten var marmelad gjord på vild frukt. Sedan dess har frukten blivit väldigt populär på restauranger och den exporteras numera över hela världen.