Fingerlime
Beskrivning
Frukterna är små och cylindriska, 4–8 centimeter långa och ibland något böjda. Fingerlime finns i en mängd olika färger: gröna, gula, orange, röda, lila, svarta och bruna. Fruktköttet är ljust och i små bubblor som påminner om stora kaviarkorn.
Säsong
Frukten importeras från Australien och är i säsong från november till mars.
Smak
Smaken är frisk, lite parfymerad och påminner mycket om smaken hos den vanligaste limesorten.
Användning
När man sätter tänderna i de runda juicekristallerna skapas en behaglig liten ”explosion” som ger en unik limesensation. Fingerlime är gott och effektfullt i sallader till skaldjur, pasta, curry, sushi, sashimi, desserter och i cocktails. Man kan även göra marmelad och pickles av frukterna och skalet kan rivas eller torkas och användas som smaksättare.
Förvaring
Frukterna förvaras bäst svalt, 10–15 grader.
Kul fakta
Fingerlime kallas ibland ”gourmet bushfood” och frukten började användas kommersiellt i Australien i mitten av 1990-talet. Första produkten var marmelad gjord på vild frukt. Sedan dess har frukten blivit väldigt populär på restauranger och den exporteras numera över hela världen.
