Clementin
Beskrivning
Clementin är en småcitrus där även pomerans korsats in. Frukterna är runda och ibland något tillplattade i blom- och stjälkändarna. De är lättskalade och har orange skal och orangefärgat saftigt fruktkött. De flesta sorter som säljs i Sverige är kärnfria. Några vanliga sorter är tango, nadorcott, clemenules och nova.
Säsong
I oktober till maj importerar vi clementiner från Spanien och Marocko. I maj till oktober kommer de främst från Sydafrika, Peru och Chile.
Smak
Smaken är intensiv, söt och uppfriskande.
Användning
Frukterna är goda naturella och i sallader och desserter. De passar också fint tillagade i kompotter, marmelader, glass och sorbet.
Förvaring
Frukterna förvaras bäst svalt, 10–15 grader.
Kul fakta
Denna hybridfrukt kom till i Algeriet i början av 1900-talet i citrusträdgården hos ett franskt ordenssällskap. Clementinen har fått sitt namn efter ordensbrodern Clément Rodier som låg bakom ympningen. Clementin är en småcitrus som är släkt med bland annat satsuma.
