Clementin

Beskrivning 

Clementin är en småcitrus där även pomerans korsats in. Frukterna är runda och ibland något tillplattade i blom- och stjälkändarna. De är lättskalade och har orange skal och orangefärgat saftigt fruktkött. De flesta sorter som säljs i Sverige är kärnfria. Några vanliga sorteär tango, nadorcottclemenules och nova. 

Säsong   

I oktober till maj importerar vi clementiner från Spanien och Marocko. I maj till oktober kommer de främst från Sydafrika, Peru och Chile. 

Smak 
Smaken är intensiv, söt och uppfriskande. 

Användning 

Frukterna är goda naturella och i sallader och desserter. De passar också fint tillagade i kompotter, marmelader, glass och sorbet. 

Förvaring 
Frukterna förvaras bäst svalt, 10–15 grader. 

Kul fakta 

Denna hybridfrukt kom till i Algeriet i början av 1900-talet i citrusträdgården hos ett franskt ordenssällskap. Clementinen har fått sitt namn efter ordensbrodern Clément Rodier som låg bakom ympningen. Clementin är en småcitrus som är släkt med bland annat satsuma.