Citron

Beskrivning 

Frukterna har oval form med en tydlig knöl i blomänden. När de är mogna är de gula i skalet och fruktköttet är saftigt och ljust gult. Storleken varierar mellan olika sorter. Verna är en av de vanligare som växer i Europa, den är intensivt gul, medelstor till stor med få kärnor. En annan sort som odlas mycket i Europa är Primofiorisom är något mindre, har lite tunnare skal och ytterligare syra i smaken. Den vanligaste sort som importeras från länder utanför Europa är Eureka som är en större citron med rik smak, tjockt skal och få eller inga kärnor. 

Säsong   

I Spanien är citroner alltid i säsong och därifrån importerar vi året om. Från oktober till juni får vi även citroner från Turkiet och säsongen juni till oktober från Argentina och Sydafrika. 

Smak 

Frukten innehåller mycket citronsyra vilket ger en kraftigt sur smak.  

Användning 

Både citronens fruktsaft och rivna skal (zest) kan sätta smak på mängder av rätter och desserter. Citron ger syra och smakbalans i såser, soppor och grytor. Klyftorna är också dekorativa tillbehör till fisk, kött och vegetariskt protein. Saft och skal ger fräschör i bakverk, marmelader, sorbet och desserter. Citron kan användas i drinkar, i dressingar istället för vinäger och för att piffa till bordsvatten. Några droppar citron har även konserverande effekt och gör att exempelvis bananskivor och uppskuren avokado håller sig fräscha längre. 

Förvaring 

Frukterna förvaras bäst svalt, 10–15 grader. 

Kul fakta 

Citronträdet blommar nästan hela året och bär därför ofta frukt och blommor samtidigt. De första citronerna växte i Asien för flera tusen år sedan och i Europa odlades de första runt 100-talet i romarriket. Det finns ett hundratal olika citronsorter som bland annat varierar i skaltjocklek, antal kärnor och surhet, men de är alla rika på C-vitamin. När man upptäckte sambandet mellan skörbjugg och C-vitaminbrist på 1700-talet blev citroner en livsviktig last på fartyg i långfart