Apelsin
Beskrivning
Apelsin är en av de mest populära citrusfrukterna. Den varierar i storlek och färg, men är oftast klotrund med tjockt, orange skal. Fruktköttet är saftigt och uppdelat i klyftor. Det finns flera undergrupper av apelsiner. En av de vanligaste är navelapelsinerna med sorter som Navel, Navelina och Navel Late. De är lättskalade, klyftar sig bra och har hög sötma. De har däremot inte så hög juiceprocent och används därför sällan som så kallade pressapelsiner.
Valencia-sorterna är däremot juicerika och typiska pressapelsiner. Några vanliga sorter är Valencia Late, Delta och Midknight.
En annan undergrupp är röda apelsiner eller blodapelsiner, som har en vacker röd färg på fruktköttet. För att det röda pigmentet ska kunna bildas krävs både sol och kyla under mognadsprocessen och optimala förhållanden finns på Sicilien. Där odlas de vanligaste sorterna, exempelvis Moro, Tarocco och Sanguinello. Det finns även halvröda apelsinsorter som Washington Sanguina och Cara Cara.
Säsong
Under vårt vinterhalvår importeras apelsiner främst från Spanien men även från Portugal, Grekland, Italien, Marocko och Egypten. Under sommaren och hösten kommer de framför allt från Sydafrika och Argentina.
Smak
Apelsinsorterna varierar i smak, men oftast är de söta och friska.
Användning
Frukten avnjuts färsk som mellanmål eller som ingrediens i en god sallad. Den kan pressas till juice och kokas till marmelad och saft. Apelsin är också en läcker ingrediens i många kakor, desserter och passar även i kryddiga grytor och andra heta varmrätter. Även skalet kan med fördel rivas ner i desserter och dressingar.
Förvaring
För bästa hållbarhet ska apelsiner förvaras svalt, optimalt är 2–5 grader.
Kul fakta
Namnet apelsin har vi lånat från tyskans apfelsine, som i sin tur kommer från nederländskans appelsien eller sinaasappel och betyder kinesiskt äpple. I Kina är apelsinen nämnd i skrifter som är mer än 2 000 år gamla. Apelsiner är en av de viktigaste frukterna i världshandeln och det är en omtyckt källa till vitamin C. I Sverige förknippar vi apelsiner främst med vintersäsongen men på många håll äts de året runt, inte minst används de för att pressa juice.
