Apelsin Chocolate
Beskrivning
Denna sort är en mutation av navelapelsinen och den har tunt skal som skiftar i grönbrunt och orange. Den chokladlika färgen har gett frukten dess namn. Fruktköttet är mycket saftigt och sött.
Säsong
Apelsinen odlas i Spanien och har en förhållandevis kort säsong, från december till januari.
Smak
Apelsin Chocolate är mycket söt. Brixtalet (sockerhalt i gram per 100 gram vätska) är 12 vilket gör apelsinen till en av de sötaste på marknaden.
Användning
Denna söta, saftiga och fräscha apelsin är god precis som den är. Den passar också fint i fruktsallader och som huvudingrediens i söta efterrätter.
Förvaring
För bästa hållbarhet ska frukterna förvaras svalt, optimalt är 2–5 grader.
Kul fakta
Frukten som kallas Apelsin Chocolate, Chocolate Orange eller Navel Chocolate är en mutation som upptäcktes av en odlare i Valencia på 2000-talet. Ett av hans navelapelsinträd bar brunaktiga frukter istället för orangefärgade som växte på alla övriga träd. Han lät analysera den nya sorten och det visade sig att den var sötare, saftigare och mer smakrik än de övriga. Den höga sockerhalten gjorde den också mer hållbar. Odlaren beslöt att inympa den nya sorten. Apelsin Chocolate blev omtyckt, men i förhållande till övriga citrusfrukter är den en liten nischprodukt.
