Körsbär

Körsbär är en stenfrukt, släkt med plommon. De kan delas i två grupper: sötkörsbär och surkörsbär. Sötkörsbär växer på stora träd som förekommer vilt i nästa hela Eurupa, Väst- och Centralasien. Dessutom odlas de på många håll, bl a i Sverige. Sötkörsbär kan vara gula, gulröda eller mörkröda, nästan svarta. Bigarråer tillhör sötkörsbären. De äts mest som färsk frukt.
Surkörsbärens träd är mindre än sötkörsbärens, frukterna är syrliga mörkröda, t ex brunkörsbär och skuggmoreller, eller ljusröda t ex klarbär. Surkörsbär används för olika typer av konserver.

Allmän gulröd Biggarå: ganska stor, gul med röd flamma på solsidan. Fast fruktkött och söt, aromatisk smak. Svenska finns under juni-augusti. 

Stor mörkröd bigarrå: stor, mörkröd med fast fruktkött. Mycket söt och fyllig smak. De finns under maj-september från bl a Italien, Frankrike och USA.

Stor svart Bigarrå: stor, svartröd i skalet, med fast fruktkött och söt, aromatisk smak. Svenska sorter, bl a Rivers Early, finns juni-augusti.

Surkörsbär: svenska sorter. Klarbär med ljust klarröda, stora och saftiga bär och Skuggmorell med mörkröda bär har båda aromatisk, sur smak och finns under juni-augusti. 

Körsbär är mycket ömtåliga. De minsta tryckskador ger upphov till mörka fläckar. De bör lagras så kort som möjligt och i kylskåp, +2-4 grader.