Bakade jordärtskockor och rödbetor med parmesan och grönkålschips

När jordärtskockorna bakas långsamt får de en mjuk krämig kärna som passar utmärkt till en lagrad parmesanost. Grönkålschipsen bidrar med både smak och krispighet, det går lika bra att använda svartkål. Eller goda nötter om du inte har grönkål hemma.  

 

4 portioner  

800 g jordärtskockor (hur stora är NAS-påsarna)  

2 msk rapsolja  

1 pkt förkokta betor  

4 stora grönkålsblad  

1 msk rapsolja  

2 schalottenlökar  

1 dl parmesan, riven  

Salt och peppar  

 

Skrubba och dela jordärtskockorna på hälften, lägg på en plåt och ringla över rapsolja och baka i ugnen 150 grader i cirka 30 minuter. Jordärtskockorna ska vara helt mjuka. Efter halva tiden, öppna påsen med rödbetor och låt de rinna av och lägg dem på plåten med jordärtskockor och ställ in i ugnen igen tillsammans med jordärtskockorna tills betorna är varma. Om de förkokta betorna är stora dela dem på hälften.  

 

Riv grönkålen i grova bitar och blanda med rapsolja och salt, lägg på en plåt. När skockorna är färdiga, höj temperaturen på ugnen till 175 grader och ställ in grönkålen tills den blir krispig ca 10-15 minuter.  

Skala och finhacka schalottenlöken, strö över jordärtskockorna. Strö över den torkade grönkålen, salta och peppra. Avsluta med att strö över rikligt med riven parmesan. Passar utmärkt som tillbehör till höstens viltkött eller till en bit lamm.  

Skriv ut receptet här