Rostad rotselleri med svartkålschips och apelsindressing

Apelsinsaften passar bra både till morötterna och rotsellerin. Gillar du inte apelsinsmaken på varm mat kan dressingen så klart bytas ut till en örtvinägrette istället.  

 

4 portioner  

1 rotselleri  

6 morötter 

2 rödlökar  

2 vitlöksklyftor  

3 msk rapsolja  

Salt och peppar  

 

8 blad svartkål  

 

Apelsindressing  

2 apelsiner  

1 schalottenlök  

1-2 msk olivolja 

Salt och peppar  

 

Skala rotsellerin och skär den i tjocka skivor. Skrubba morötterna. Skala och skär rödlökarna i kvartar. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Lägg allt på en plåt, ringla över rapsolja, salta och peppar och ställ in i 175 grader varm ugn. Låt de rostas i ugnen 30-40 minuter.  

 

Skär svartkålen i grova bitar och vänd i rapsolja, lägg på plåten med rotfrukterna i slutet av tillagningstiden. Svartkålen ska bli krispig.  

Apelsindressing: Pressa saften ur apelsiner, finhacka schalottenlöken och blanda allt. Smaka av med olivolja, salt och peppar.  

Servera gärna till anka, lamm eller en högrevsgryta. 

Skriv ut receptet här