


Mandelkaka med grädde och säsongens bär
Mandelkaka med grädde och säsongens bär
Superenkel saftig kaka som du kan baka dagen innan. Grädden är blandad med vaniljkesella men det går självklart att utesluta om du inte har det hemma. Vispa då istället grädden med lite vaniljsocker.
12 bitar
Mandelkaka
200 g mandelmassa
75 g rumsvarmt smör
3 ägg
1 äggulor
rivet skal från 1 tvättad citron
saften från 1 citron
mandelmjöl till formen
Topping
2 dl grädde
1 dl vaniljkesella
cirka 500 g färska bär exempelvis jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär
citronmelissblad.
Mandelkaka: Värm ugnen till 180 grader. Smörj en form med avtagbar kant, 22 centimeter i diameter, med smör, strö med mandelmjöl längs kanten och botten.
Rör eller mixa ihop mandelmassa och smör till en jämn smet i en matberedare. Blanda ner ett ägg i taget och sedan äggulan tills du får en slät smet. Rör ner citronskalet och saft. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt och grädda i ugnen i ca 20 minuter.
Vispa grädden och blanda med vaniljkesellan och bred ut över mandelkakan, toppa med bär och citronmelissblad.