Mandelkaka med grädde och säsongens bär

Mandelkaka med grädde och säsongens bär 

 

Superenkel saftig kaka som du kan baka dagen innan. Grädden är blandad med vaniljkesella men det går självklart att utesluta om du inte har det hemma. Vispa då istället grädden med lite vaniljsocker.  

 

12 bitar 

Mandelkaka 

200 g mandelmassa 

75 g rumsvarmt smör 

3 ägg 

1 äggulor 

rivet skal från 1 tvättad citron 

saften från 1 citron 

mandelmjöl till formen 

Topping 

2 dl grädde 

1 dl vaniljkesella 

cirka 500 g färska bär exempelvis jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär 

citronmelissblad.

 

Mandelkaka: Värm ugnen till 180 grader. Smörj en form med avtagbar kant, 22 centimeter i diameter, med smör, strö med mandelmjöl längs kanten och botten. 

 

Rör eller mixa ihop mandelmassa och smör till en jämn smet i en matberedare. Blanda ner ett ägg i taget och sedan äggulan tills du får en slät smet. Rör ner citronskalet och saft. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt och grädda i ugnen i ca 20 minuter. 

 

Vispa grädden och blanda med vaniljkesellan och bred ut över mandelkakan, toppa med bär och citronmelissblad. 

PDF