Ljummen betsallad med hallon, getost och valnötter

Här serveras både varma och kalla betor på samma fat, vill du ha de tunt skurna råa betorna riktigt krispiga lägg de i isvatten en liten stund innan servering. De sötsyrliga hallonen passar utmärkt till de mustigare smakerna i betorna.  

 

4 portioner  

4 rödbetor  

4 gulbetor  

4 polkabetor  

150 g getost  

1 rosmarinkvist  

4 timjankvistar  

1 påse babyspenat 

1 dl valnötter  

1 ask hallon  

Olivolja  

Salt och peppar  

 

Koka alla betor utom 1 gulbeta och 1 polkabeta, med skalet kvar tills de är mjuka och genomkokta. Skala dem, dela i klyftor och lägg i en ugnsfast form. Smula över getosten, ringla över honung och strö över rosmarin- och timjanblad. Ställ in i ugnen på 200 grader till osten börjat smälta och fått fin färg.  

 

Skubba under tiden polkabetan och gulbetan och skär dem tunt, helst på mandolin om du har. Skär annars i så tunna skivor du kan med en vass kniv. Grovhacka valnötterna.  

 

Lägg upp spenaten och de varma betorna på ett fat, strö över valnötter, de tunt hyvlade betorna och hallonen. Avsluta med att ringla över olivolja, salt och peppar. Denna sallad är god precis som den är men självfallet kan den serveras tillsammans med fisk eller kyckling.  

Skriv ut receptet här