


Inlagda tomater
Dessa tomater är perfekta att plocka fram när du vill sätta smak på en sallad, till söndagssteken eller den ugnsbakade laxfilén. Under vinterhalvåret kan vi tipsa om att ugnsbaka
tomaterna för att koncentrera smakerna. Använd olivoljan från lagen till dressingar då den
fått en god smak av tomater, vitlök och örter.
Du behöver:
• 1 kg tomater
• 1 tsk salt
• 2 msk matolja eller olivolja
• 2-3 vitlöksklyftor
• 2 rosmarinkvistar
• 1 stort knippe timjan
• Olivolja
GÖR SÅ HÄR:
Dela tomaterna och lägg de på en plåt med snittytan uppåt. Salta och ringla över olja. Baka i 120 grader varm ugn i ca 1 timme. Öppna gärna ugnsluckan då och då för att släppa ut ångan. Låt tomaterrna svalna. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Varva tomater och vitlök i en burk. Tillsätt timjan och rosmarin. Täck med olivolja. Tänk på att burken ska vara väl rengjord och använd rena redskap när du tar tomaterna så håller de sig minst en vecka.