


Grön "skärgårdssill" och "löksill"
Det finns de som inte gillar sill och så finns det de som inte äter sill av andra skäl. Här har vi låtit aubergine dra i en klassisk 1-2-3 lag. Hälften av auberginen kan du använda till löksillen och andra hälften till skärgårdssillen.
Grundrecept – ”löksill”
2 auberginer
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
10 kryddpepparkorn
3 lagerblad
3 gula knipplökar
1 stor morot
Blanda ättika, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp.
Dela auberginen på längden, så du får 4 skivor. Skär lökarna i skivor, det gröna och vita. Skala och skär moroten i skivor. Lägg aubergine, lök och morot i lagen och koka upp. Låt stå över natten i kyl. Ta upp hälften av auberginerna och skär dem på tvären så de liknar sillbitar. Servera med lite av lagen. Dekorera med nyskuren lök och dill.
Sås till ”Skärgårdssill”
½ dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 burk stenbitsrom ca 75g
2 msk dill, hackad
1 msk gräslök, hackad
¼ citron
Blanda en crème av alla ingredienser utom lite av stenbitromen som sparas till dekoration. Ta ur fyra skivor aubergine ur lagen och torka torra. Skär dem i ca 2 cm tjocka skivor och blanda med crèmen. Låt dra över natten. Dekorera med stenbitsrom och örter, gärna gräslöksblommor om ni har i trädgården.