Grön "skärgårdssill" och "löksill"

Det finns de som inte gillar sill och så finns det de som inte äter sill av andra skäl. Här har vi låtit aubergine dra i en klassisk 1-2-3 lag. Hälften av auberginen kan du använda till löksillen och andra hälften till skärgårdssillen. 

 

Grundrecept – ”löksill” 

2 auberginer 

1 dl ättika 12% 

2 dl socker 

3 dl vatten 

10 kryddpepparkorn 

3 lagerblad  

3 gula knipplökar 

1 stor morot 

Blanda ättika, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp. 

Dela auberginen på längden, så du får 4 skivor. Skär lökarna i skivor, det gröna och vita. Skala och skär moroten i skivor.  Lägg aubergine, lök och morot i lagen och koka upp. Låt stå över natten i kyl. Ta upp hälften av auberginerna och skär dem på tvären så de liknar sillbitar. Servera med lite av lagen. Dekorera med nyskuren lök och dill.  

 

Sås till ”Skärgårdssill” 

½ dl majonnäs  

1 dl crème fraiche 

1 burk stenbitsrom ca 75g 

2 msk dill, hackad 

1 msk gräslök, hackad 

¼ citron 

Blanda en crème av alla ingredienser utom lite av stenbitromen som sparas till dekoration. Ta ur fyra skivor aubergine ur lagen och torka torra. Skär dem i ca 2 cm tjocka skivor och blanda med crèmen. Låt dra över natten. Dekorera med stenbitsrom och örter, gärna gräslöksblommor om ni har i trädgården.