


Grillad lax med råmarinerade äpplen
En snabb och smakrik rätt med mycket fräschör. Om du vill kan du också marinera tunt skuren fänkål tillsammans med äpplena.
4 port
2 äpplen, Royal Gala
1 ½ msk grovkornig skånsk senap
2 msk äppelcidervinäger
4 msk neutral rapsolja
Salt och peppar
½ dl finskuren dill
Ca 12 rädisor
1 spetskålshuvud
600 g laxfilé, gärna med skinn
2 citroner
2 färska gula lökar
Smörgåskrasse
Vispa ihop senap, vinäger och olja. Tvätta och kärna ur äpplena. Skär dem tunt, gärna med mandolin. Lägg äpplena i senapsvinägretten.
Dela spetskålen i tunna klyftor och lägg på grillen ca 15 minuter. Salta och peppar laxen och lägg med skinnsidan på gallret, indirekt värme ca 15 minuter, beroende på tjocklek. Den ska fortfarande ha ett glansigt rosa kött i mitten.
Hacka dillen, skär rädisor i tunna skivor eller kvartar och blanda med äpplena. Skär den gula löken i tunna strimlor.
Ta spetskålen från grillen, pressa över citronsaft salta och peppra och lägg på tallrikar. Bryt laxen i grova bitar och lägg på tallrik tillsammans med spetskålen och det marinerade äpplena. Avsluta med att strö över löken, smörgåskrasse och extra dill om du önskar. Servera med citronklyftor.