


Palsternack- och potatisgratäng med äpple och grönkålssallad
Med den krispiga salladen blir det till en hel måltid som passar utmärkt till en höstlunch. Självklart passar det också utmärkt till en fläskytterfilé eller en helgrillad kyckling.
4 portioner
700 g ugnspotatis, ca 8 potatisar
300 g palsternacka, 3-4 st
1 gul lök
2 dl grädde
3 dl mjölk
1 vitlöksklyfta, finhackad
Salt och peppar
2 dl riven ost
Äpple- och grönkålssallad
3 stora nävar grönkål
2 äpple
1 schalottenlök
2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Skala och skiva potatis, palsternacka och lök tunt. Värm ugnen till 175 grader. Koka upp grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar. Lägg i potatis och palsternacka, koka upp och koka sedan på svag värme ca 5 minuter. Rör då och då försiktigt i kastrullen så det inte bränner fast i botten. Smörj en ugnsfast form med smör. Slå allt i formen, strö över riven ost och grädda färdigt gratängen i ugnen 30-40 minuter.
Äpple- och grönkålssallad: Dela grönkålsbladen i grova bitar och lägg de i en bunke. Salta och tillsätt 1 msk olivolja, massera grönkålen tills den mjuknar något, låt ligga kvar i bunken. Skär äpplet i tunna skivor, skala och hacka schalottenlöken. Blanda grönkål, äpple, schalottenlök med resten av olivoljan, vinäger, salt och peppar. Toppa gratängen med salladen och servera genast.
Skriv ut receptet här