Chokladtårta med hallonfyllning

Chokladtårta

• 50 g smör

• 2 1/2 dl strösocker

• 2 dl vetemjöl

• 1 dl kakao

• 1 tsk bakpulver

• 1 tsk bikarbonat

• 2 tsk vaniljsocker

• 1 nypa salt

• 2 ägg

• 1 1/4 dl mjölk

• 1 1/4 dl kokhett vatten

Hallonfyllning

• 300 g Philadelphia ost

• 1 ½ dl florsocker

• 2 askar hallon (ca 3-4 dl)

• Skalet från 1 citron Dekoration

• 3 dl grädde

• 200 g mjölkchoklad

• 100 g mörk choklad

• 1 ask hallon

• Chokladägg

GÖR SÅ HÄR:

Värm ugnen till 175 grader. Smöra och bröa en springform med löstagbar kant ca 23 cm i diameter. Smält smöret och låt svalna. Blanda strösocker, vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en stor bunke. Tillsätt det smälta smöret, äggen samt mjölken och rör om. Gärna med ballongvisp. Rör sedan ner det kokheta vattnet och vispa ihop en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 40–45 minuter. Prova med en sticka – den ska vara torr när kakan är färdig. Låt kakan svalna helt. Hallonfyllning: Rör ihop Philadelphiaost, florsocker och hallon. Dekoration: Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden i en kastrull. Slå grädden över chokladen och rör till en slät kräm. Ställ kallt ca 1 timme. Dela chokladbotten i tre delar. Fördela hallonfyllningen mellan tårtbitarna. Bred ut chokladkrämen över tårtan. Dekorera med hallon och chokladägg.

Skriv ut receptet här