


Chokladtårta med hallonfyllning
Chokladtårta
• 50 g smör
• 2 1/2 dl strösocker
• 2 dl vetemjöl
• 1 dl kakao
• 1 tsk bakpulver
• 1 tsk bikarbonat
• 2 tsk vaniljsocker
• 1 nypa salt
• 2 ägg
• 1 1/4 dl mjölk
• 1 1/4 dl kokhett vatten
Hallonfyllning
• 300 g Philadelphia ost
• 1 ½ dl florsocker
• 2 askar hallon (ca 3-4 dl)
• Skalet från 1 citron Dekoration
• 3 dl grädde
• 200 g mjölkchoklad
• 100 g mörk choklad
• 1 ask hallon
• Chokladägg
GÖR SÅ HÄR:
Värm ugnen till 175 grader. Smöra och bröa en springform med löstagbar kant ca 23 cm i diameter. Smält smöret och låt svalna. Blanda strösocker, vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en stor bunke. Tillsätt det smälta smöret, äggen samt mjölken och rör om. Gärna med ballongvisp. Rör sedan ner det kokheta vattnet och vispa ihop en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 40–45 minuter. Prova med en sticka – den ska vara torr när kakan är färdig. Låt kakan svalna helt. Hallonfyllning: Rör ihop Philadelphiaost, florsocker och hallon. Dekoration: Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden i en kastrull. Slå grädden över chokladen och rör till en slät kräm. Ställ kallt ca 1 timme. Dela chokladbotten i tre delar. Fördela hallonfyllningen mellan tårtbitarna. Bred ut chokladkrämen över tårtan. Dekorera med hallon och chokladägg.
Skriv ut receptet här