Blomkålsris med saffran och dadlar

En av de mest karaktäristiska kryddorna är saffran och detta blomkålsris med saffran och dadlar är en härlig rätt som står sig hela vintern. 

Ingredienser:

  • 300 gram blomkålsris (riven blomkål)
  • 1 morot
  • 1/2 liten lök
  • 6 torkade, urkärnade dadlar
  • 3 msk färskpressad apelsinjuice
  • 1 tsk salt
  • En nypa saffran
  • Finhackad röd chili
  • Riven färsk ingefära
  • 2 tsk kallpressad rapsolja
  • Färsk persilja och koriander
  • En näve sötmandlar, rostade

Gör så här:

  1. Skiva löken, riv moroten, hacka dadlarna.
  2. Koka upp vatten, lägg i blomkålsriset. Låt koka i 2 minuter. Häll av vattnet. 
  3. Blanda ihop med blomkålsriset med lök, morot och dadlarna. 
  4. Blanda saffran, salt, färskpressad apelsinjuice, ingefära, olja och chili.
  5. Rör ner blandningen med blomkålen.
  6. Toppa med färsk persilja, koriander och de rostade sötmandlarna.