Brysselkålsallad med apelsinvinägrett

Ingredienser:  

  • 500 g brysselkål (1 nät) 
  • 2 apelsiner 
  • 2 äpplen 
  • 1 dl picklad rödlök 
  • Persilja, finskuren 
  • Salt och peppar 

Apelsinvinägrett: 

  • 1 – 1 1/2 dl apelsinjuice (använd den saft du får när du delar dem, se till att krama ur dem ordentligt) 
  • Ca 1 msk äppelcidervinäger 
  • 1 msk grovkornig senap 
  • 2 tsk honung 
  • Ca 1/2 dl rapsolja 
  • Salt och peppar  

 

Gör så här:  

  1. Ansa brysselkålen och skiva den tunt.
  2. Skär ut apelsinklyftor (filéea) och lägg på brysselkålen. Se till att ta tillvara på all saft från apelsinerna i en burk.
  3. Skär äpplena i mindre bitar och lägg på salladen, fortsätt med picklad rödlök och persilja.
  4. Salta och peppra. 
  5. Apelsinvinägrett: Apelsinsaften från apelsinerna som du fileat är grunden.
  6. Smaka upp den med äppelcidervinäger, grovkornig senap, honung, rapsolja, salt och peppar. Beroende på hur mycket apelsinsaft du fått ut får du reglera de andra ingredienserna. Snåla inte med salt och peppar. 
  7. Ringla apelsinvinägretten över salladen och servera!