


Västerbottenost-paj med tomat och gräslök
Klassiker på kräftfesten som de flesta vill ha till kräftorna, här har vi uppdaterat receptet med tomater som bara läggs på fyllningen innan pajen gräddas. Vi har avslutat med gräslök på toppen, dill går precis lika bra om du föredrar det.
1 paj ca 24 cm i diameter
Botten:
3 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk vispgrädde
Fyllning:
2 ägg
2 dl mjölk
150 g riven västerbottenost
1 ask körsbärstomater
1 litet knippe gräslök
Blanda ingredienserna till botten snabbt, för hand eller i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°. Nagga pajbottnen och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Dela under tiden körsbärstomaterna
Sänk ugnsvärmen till 200°. Vispa ihop ägg, mjölk och riven ost. Häll äggstanningen i pajskalet, lägg ut tomathalvorna. Grädda ca 20- 30 min, tills äggstanningen har stelnat.
Finhacka gräslöken och strö ut över pajen innan servering.