


Tarte tatin
Det går lika bra att använda persikor, plommon eller äpplen. Grunden är alltid densamma: karamell, frukt och smördeg. En dessert som ser mer avancerad ut än vad den är.
8-10 portioner
Ca 10-12 aprikoser
125 g rumstempererat smör
2 dl socker
Saften från 1 citron
1 pkt färsk smördeg på rulle
Vispad grädde eller vaniljglass till servering
Värm ugnen till 225 grader. Dela och kärna ur aprikoserna.
Lägg socker och smör i en stekpanna som du kan ställa in i ugnen. Låt det smälta samman till en ljus karamell på medelvärme. Lägg i aprikoserna med snittytan uppåt, de ska ligga tätt. Låt steka 2 minuter.
Ta bort pannan från spisen och lägg på smördegen och tryck ner degen över aprikoserna så alla frukter är helt täckta med smördeg. Gör 5 små snitt i degen där ångan kan pysa ut. Grädda i 20-25 minuter. Ta ut tarten och vänd den upp och ner på ett fat.
Servera kakan varm med vispad grädden eller vaniljglass.