Tarte tatin

Det går lika bra att använda persikor, plommon eller äpplen. Grunden är alltid densamma: karamell, frukt och smördeg. En dessert som ser mer avancerad ut än vad den är.  

8-10 portioner 

Ca 10-12 aprikoser 

125 g rumstempererat smör 

2 dl socker 

Saften från 1 citron 

1 pkt färsk smördeg på rulle 

Vispad grädde eller vaniljglass till servering 

Värm ugnen till 225 grader. Dela och kärna ur aprikoserna. 

Lägg socker och smör i en stekpanna som du kan ställa in i ugnen. Låt det smälta samman till en ljus karamell på medelvärme. Lägg i aprikoserna med snittytan uppåt, de ska ligga tätt. Låt steka 2 minuter.  

Ta bort pannan från spisen och lägg på smördegen och tryck ner degen över aprikoserna så alla frukter är helt täckta med smördeg. Gör 5 små snitt i degen där ångan kan pysa ut. Grädda i 20-25 minuter. Ta ut tarten och vänd den upp och ner på ett fat.  

Servera kakan varm med vispad grädden eller vaniljglass. 

PDF