Pavlova med drottningbärscurd och jordgubbar

Tårta och midsommar hör ihop, viktigast är att det är rejält med säsongens bär i och till! Förbered gärna genom att baka pavlovakransarna en eller ett par dagar i förväg. Förvara torrt och lufttätt så behåller de frasigheten. Curden blir också bara bättre om den görs dagen innan. Vill du ta en genväg passar också citroncurd bra till tårtan och den kan man köpa färdig.  

 

10-12 bitar 

6 äggvitor  

2 dl socker 

1 tsk vaniljsocker 

1 msk majsstärkelse 

1 tsk ättika 

 

Drottningbärscurd 

Ca 2 ½ dl 

250 g bär, lika delar hallon och blåbär 

¾ dl socker 

Saften från 1 citron 

1 msk maizena 

1 äggula 

1 msk smör 

 

Topping 

3 dl vispad grädde 

2-3 dl jordgubbar 

Hallon, blåbär 

Flosocker 

Citronmeliss 

 

DrottningbärscurdKoka under omröring hallon, blåbär, socker och citronsaft tills sockret löst sig och bären kokat sönder. Rör ut maizenan i lite vatten och rör ner i bären. Koka upp under omrörning. Rör ner äggulan och sjud tills curden når 83 grader. Ta från värmen och rör ner smöret. Häll i en burk och ställ i kylen. 

Pavlova: Blanda socker, vaniljsocker och majsstärkelse. Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt sockerblandningen lite i taget och vispa tills äggvitan ser ur som en jämn slät maräng som inte åker ur bunken. Rita ut två kransar på bakplåtspapper ca 20 cm i diameter. Klicka ut marängsmeten i den ritade kransen. Platta till ringarna något och gör små gropar så att curden, grädden och bären stannar kvar på tårtan. Grädda i 130 grader ca 1 1/2 timme. Har du tid, låt marängen står kvar i ugnen med lite öppen ugnslucka över natten.  

Servering: Blanda drottningbärscurden med ca ¾ dl vispad grädde och klicka ut på en av pavlovakransarna.  Lägg den andra pavlovan på och klicka ut resten av grädden. Dekorera med halverade jordgubbar, hallon, blåbär och citronmeliss. Avsluta med att pudra över florsocker.