


Mustig tomatsås
För att få en riktigt smakrik tomatsås är just nu det bästa sättet att först torka och rosta tomaterna något innan de mixas. Här har vi rostat med lök och vitlök, vill du göra den mer neutral i grundsmaken dra ner eller uteslut vitlöken.
Du behöver:
• 15 plommontomater
• 1 gul lök
• 2 vitlöksklyftor
• ½ dl olivolja
• 2 tsk salt
• Svartpeppar
• Ca 1 msk äppelcidervinäger
GÖR SÅ HÄR:
Värm ugnen till 180 grader. Dela tomaterna på hälften och lägg på en plåt med snittytan uppåt. Skär löken i tunna klyftor. Krossa och hacka vitlöken grovt. Lägg lök och vitlök på ugnsplåten. Salta, peppra och ringla över 2 msk olivolja. Ställ in formen i ugnen och baka tomaterna till de är helt mjuka. Ca 45 minuter. Mixa tomater och lök. Smaka av med salt och peppar. Mer olivolja och ev lite äppelcidervinäger om ni vill. Serveringstips: Vänd runt nykokt spagetti i tomatsåsen, toppa med riven parmesan och basilika.