Lammstek med bön- och sparrissallad

8-10 portioner till bufféservering 

600 g lammstek, urbenad 

1 hackad eller riven vitlöksklyfta 

3 msk hackad persilja 

1 msk hackad timjan 

1 msk hackad oregano 

Salt och peppar 

 

Bön- och sparrissallad 

2 påsar haricots verts 

1 knippe lila sparris eller grön 

1 ask ärtskott 

2 citroner 

Olivolja 

Salt och peppar 

Persilja 

 

Vik ut lammsteken. Gnid in köttet med vitlöken och örterna. Salta och peppra. Rulla ihop och bind med bindgarn så steken håller ihop. Bryn i stekpanna. Låt den steka färdigt i ugn på 130° tills den har en innertemperatur på 65°. Låt steken vila ca 30 minuter innan den skärs upp. 

Bön- och sparrissallad: Skär bort den lilla kvistbiten på haricots vertsen. Bryt av botten av sparrisarna, de kommer gå av där den torra delen möter den saftiga krispiga delen. Koka upp rikligt med saltat vatten. Koka bönorna i ca 4 minuter. Sista minuten låt sparrisen koka med. Häll av och spola med kallt vatten. Banda bönor och sparris med ärtskott. Smaka upp med saften från 1 citron samt rivet skal, olivolja, salt och peppar.  

Skär upp lammsteken i skivor, lägg upp på fat med bönsalladen. Klyfta en citron och lägg på köttet, avsluta med att salta, peppra och strö ut persiljeblad.  

Vill du göra en krämigare bön- och sparrissallad, blanda den med 1 – 1 ½ dl gräddfil eller crème fraiche.