Helgrillad ananas med salt kolasås

Helgrillad ananas med salt kolasås och vaniljglass

Här grillar vi ananasen hel utan skal, du kan också ha kvar skalet om du önskar under grillningen och skala innan servering. Servera ananasen när den fortfarande är varm med vaniljglass och den ljumma kolasåsen. Får du kolasås över står den sig bra upp till fem dagar i kylen.

4 port

1 ananas

 

Salt kolasås

½  vaniljstång eller 2 msk vaniljsocker

2 dl grädde

2 dl sirap

1 dl socker

3 tsk flingsalt

 

2 msk hackade hasselnötter

Vaniljglass

Mynta

 

Skala ananasen. Ställ på galler på indirekt värme, grillen ska gärna hålla ca 150°. Det tar cirka 30-45 minuter, ananasen ska bli helt mjuk.

Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna och lägg tillsammans med stången i en kastrull med övriga ingredienser till kolasåsen. Koka upp och sjud tills temperaturen är 115-118°. Ta ur vaniljstången.

Dela ananasen i klyftor, servera med vaniljglass, kolasås och hackade hasselnötter. Dekorera med mynta.