Gravade morötter

Denna rätt förbereds dagen innan så det är bara att skiva upp och dekorera vid servering. Serveras med en hovmästarsås om du vill få  lite mer känsla av gravad lax. Moroten får en sötsyrlig smak som också passar utmärkt  tillexempelvis  en grillad kycklingbit.  

4-6 portioner 

600 g morötter 

2 dl grovt salt 

10 vitpepparkorn, krossade 

1 msk ättikssprit 12% 

3 msk socker 

¾ dl vatten 

1 dl dill 

 

Skala morötterna och varva dem med grovt salt i en liten form. Ställ in i 200 grader varm ugn, baka morötterna till de är mjuknat, de ska fortfarande ha en kärna i mitten så de inte blir för mjuka. Tar ca 20 minuter, beroende på hur stora morötterna är. Borsta bort saltet och låt morötterna svalna.  

Koka vitpepparkorn, ättika, socker och vatten tills sockret lösts sig. Hacka dillen under tiden. Lägg morötterna, lagen och dillen i plastpåse och låt dra över natten.  

Vid servering, häll av lagen och skär upp moroten i skivor. Strö över nyhackad dill.