


Gravade morötter
Denna rätt förbereds dagen innan så det är bara att skiva upp och dekorera vid servering. Serveras med en hovmästarsås om du vill få lite mer känsla av gravad lax. Moroten får en sötsyrlig smak som också passar utmärkt tillexempelvis en grillad kycklingbit.
4-6 portioner
600 g morötter
2 dl grovt salt
10 vitpepparkorn, krossade
1 msk ättikssprit 12%
3 msk socker
¾ dl vatten
1 dl dill
Skala morötterna och varva dem med grovt salt i en liten form. Ställ in i 200 grader varm ugn, baka morötterna till de är mjuknat, de ska fortfarande ha en kärna i mitten så de inte blir för mjuka. Tar ca 20 minuter, beroende på hur stora morötterna är. Borsta bort saltet och låt morötterna svalna.
Koka vitpepparkorn, ättika, socker och vatten tills sockret lösts sig. Hacka dillen under tiden. Lägg morötterna, lagen och dillen i plastpåse och låt dra över natten.
Vid servering, häll av lagen och skär upp moroten i skivor. Strö över nyhackad dill.