


Aubergineröra, champinjonröra och avokadoröra
Aubergineröra med smak av citron och mynta
En klassisk röra som egentligen går under namnet Baba ganoush, här med en frisk touch av mynta och en härlig krispighet från granatäpplekärnor.
Ca 3 dl röra
2 medelstora auberginer
1 liten vitlöksklyfta, finhackad
2 msk tahini
salt
rapsolja
saften från 1 citron
¼ granatäpple
2-3 kvistar mynta
Värm ugnen till 250° med grillfunktion. Nagga auberginerna med en kniv, lägg på ett galler och ställ in i ugnen. De är färdiga när skalet är mörkt och insidan är mjuk, det tar cirka 30 minuter. Du kan också grilla auberginerna, då blir smaken på röran rökigare. Lägg auberginerna i en burk med lock eller plastfolie över och låt svalna. Skala och dela auberginerna, låt rinna av i en sil. Mosa med en gaffel eller mixa med stavmixer. Blanda tahini, vitlöksklyfta, salt och citronsaft i en skål med auberginen. Tillsätt rapsolja tills du får en krämig konsistens. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt. Lägg upp på en tallrik, ringla över olivolja och toppa med granatäpplekärnor och myntablad.
Krämig champinjonröra med smak av pepparrot
I denna röra har vi tillsatt lite färskriven pepparrot, den ska inte ta över utan bara anas i bakgrunden. Röran går också bra att blanda med kokt pasta, till grillat eller servera som här till snacksbrickan.
Ca 3 dl färdig röra
1 ask champinjoner 250 g
1 färsk gul lök
1 liten vitlöksklyfta
2 msk smör
1 ½ dl grädde
2 tsk dijonssenap
½ msk riven pepparrot
salt och peppar
persilja och oregano
olivolja
Dela champinjonerna i mindre bitar. Hacka löken och vitlöken och fräs tillsammans med svampen i smör. Tillsätt grädde, koka ihop. Mixa slät, smaka av med dijonsenap, pepparrot, salt och peppar. Hacka över rikligt med örter och ringla över olivolja.
Avokadoröra
Supersnabb avokadoröra som passar lika bra till rädisorna som till jordgubbarna. Blir det rester, använd till frukostmackan dagen efter!
4 portioner
2 avokado
1 citron
1 msk olivolja
1 litet knippe koriander
salt och peppar
Mosa eller mixa avokadon med saften från citronen och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Hacka koriander och blanda ner. Lägg upp i skålar och toppa med koriander och citronklyfta.