Nästa generations lantbrukare - Måns Nordmark, Vidinge Grönt
Vidinge Grönt drivs av sjätte generationens familjen Nordmark. Anläggningen hittar ni på Teckomatorps vidder, öster om Landskrona. Här har familjen odlat spannmål och grödor ända sedan 1800-talet. Numera har Måns Nordmark tagit över ansvaret för verksamheten. Måns efterträdde sin far Per Nordmark. De senaste 15-20 åren har produkt- och verksamhetsutveckling stått på agendan när morgondagens jordbruk, med fokus på att förena efterfrågan med hållbarhet, vuxit fram.
2007 påbörjades odling av babyleafs, ruccola och spenatblad på Vidinge. 2010 började man även tvätta ruccolan och spenaten.
Idag levereras ett brett sortiment färdigskurna, rivna och hackade produkter över hela Norden inom tre affärsområden: Färdigskuret, Sides och Ready-to-eat – färdigblandade sallader med tillhörande protein.
Råvarorna odlas som sig bör bara i säsong, det vill säga när natur, väder och vind tillåter. Försäljningen fortsätter dock året om och när säsongen i Sverige är slut inleds import från framför allt Italien.
2012 blev Total Produce Nordic delägare i Vidinges verksamhet och samarbetet Vidinge - Everfresh/TPN har inneburit gemensam sourcing, kortare ledtider och effektivare transporter till slutkund av det färdigskurna salladssortimentet. Vidinge Grönts ständiga vilja att utveckla sina produkter och sin verksamhet utifrån de tre värdeorden inspiration, smak och enkelhet är också en viktig beståndsdel i det fortsatta samarbetet.
Måns egna visioner för Vidinge är också klara: ”Vi vill utvecklas på alla fronter. Vi har till exempel ett samarbete med Lunds Universitet som går ut på att optimera vår vattenkonsumtion- och spridning. Vi vill skapa ett helcirkulärt vattensystem med i princip noll avtryck på klimat och natur.
Just nu påverkas alla vattendrag av bevattning. Därför har vi börjat rengöra allt vatten som vi förvarar i dammar om 100 000 kubik. På så vis kan vi samla och rengöra vatten som går tillbaka till oss själva året runt.”
Frågeställningarna slutar inte där. Vad kan göras av alla salladsrester? Kan verksamheten börja producera biogas? Går det att pickla och syra restprodukterna för att förlänga hållbarheten?
Ett experiment som initierats är algodling. Med cirkulär vattenproduktion kan man nyttja dammen för att odla alger till livsmedelsbranschen. Det går även att producera mat från grunden till boskapen runtomkring odlingarna. På så vis behövs inga extra livsmedelstransporter överhuvudtaget.
Enbart fantasin sätter gränser hos familjen Nordmark. Vill ni läsa ännu mera kan ni besöka deras hemsida.
Vi vill skapa ett helcirkulärt vattensystem med i princip noll avtryck på klimat och natur.